Font Size

Cpanel

Ödeby kyrkogårdsvandring

Ödeby kyrka i skymningen

En härlig höstkväll i början av september, närmare bestämt tisdagen den 6 gav sig några medlemmar i föreningen ut till Ödeby kyrka vid Väringen. Av den ursprungliga kyrkan från 1200-talet återstår idag tornet och vapenhuset.

Resten härstammar från den stora renovering och ombyggnad som gjordes på 1600-talet.
Några av ÖSf's medlemmar väntar på att visningen ska börja

Närmast kameran till höger ser vi Olle Munksten som guidade oss under den ljusa höstkvällen på kyrkogården och inne i kyrkan.

När mörkret började göra sig påmind bjöds det på varm korv och bröd samt fika.

En anonym gravsten till Far

En gravsten med den för de flesta anonyma texten FAR.

På hela kyrkogården är det färre än 100 gravvårdar att inventera. Eventuellt kommer några fler bilder av gravstenar att publiceras då de flesta blev fotograferade.

En del äldre stenar är svårlästa

Gravstenar som har utsatts för naturens krafter och årstidernas skiftningar i över 100 år kan många gånger vara svårlästa.

Kanske det går lättare om man gnider stenen?

(Tips! Ha med tunn aluminiumfolie om du är ute på gravstensinventering. Linda folien runt stenen och gnugga sedan framsidan med t.ex. en nagelborste. Du får då ett "avtryck" i folien som gör texten mer lättläst).

Altarskåpet från tidigt 1500-tal inne i kyrkan

Ett av kyrkans främsta klenoder är altarskåpet. Det är tillverkat i Mechelen, Flandern (dåvarande Holland och Belgien) under tidigt 1500-tal. Troligtvis kompletterades den under kyrkans genomgripande restaurering 1679-1680 av Magnus Gabriel De la Gardie och kompletterades med 6 figurer av skulptören Baselaque.

Det finns också en del samtida konstverk inne kyrkan. Även kyrkans 3 klockor härstammar från denna tid och är gjutna av klockgjutare Johan Meyer i Stockholm 1679.

Du är här: Hem Föreningen Historik Aktiviteter 2011 Ödeby kyrkogårdsvandring